Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земетресение на границата между Китай и Северна Корея вероятно в резултат на експлозия

Земетресението е факт веднага след новината за първата визита на Си Цзинпин в Пхенян

"Подозрителна експлозия" близо до границата между Китай и Северна Корея вероятно е причината за слабо земетресения в понеделник, заявиха китайските сеизмологични власти, цитирани от агенция Франс прес.

Това земетресение стана факт по-малко от час след новината за предстояща визита на китайския президент Си Цзинпин в Пхенян.

Според Китайския сеизмологичен център трусът с магнитуд 1,3 по скала на Рихтер е бил засечен в 19:38 часа местно време (15:38 часа българско време) в град Хунчун в провинция Джилин. Дълбочината на труса е била нулева, което подсказва, че той вероятно е бил причинен от експлозия.

Понякога се засичат земетресения след ядрени опити, въпреки че Северна Корея спря - поне на хартия - да провежда ядрени опити, веднага след като страната се съгласи да започне преговори със САЩ за ядрено разоръжаване. Предишно подобно слабо земетресения в Северна Корея от януари месец обаче вероятно се дължеше на шести ядрен тест от страна на Пхенян от септември 2017-а година насам.

По-рано днес бе обявено, че китайският президент Си Цзинпин ще посети Северна Корея от 20 до 21 юни, за да се срещне със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Пекин и Пхенян желаят да обсъдят двустранните си отношения и да отбележат 70-годишнината от взаимните дипломатически отношения, заяви представител на Северна Корея.

Пътуването ще е първата официална визита на Си Цзинпин в Северна Корея от 2008 г. По това време обаче той заемаше позицията на вицепрезидент на Китай, така че това ще е първото му пътуване до Пхенян като президент.

Си Цзинпин и Ким-Чен ун се срещнаха за последно през януари в Пекин, малко повече от месец преди срещата на върха в Ханой (Виетнам) между лидера на Северна Корея и президента на Съединените щати Доналд Тръмп, на която Пхенян и Вашингтон не успяха да постигнат споразумение за ядрена денуклеаризация.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна