Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видеоклипове разбиват митовете за бежанците

Снимка: ЕПА/БГНЕС
По повод Световния ден на бежанеца Агенцията на ООН за бежанците пуска от днес по екраните в столичното метро и на дисплеите в трамваи с номера 1 и 7 тематични клипове, с които се развенчават митове за бежанците, които са изведени в топ 5 след проучване на агенцията за нагласите на българското общество към бежанците. Информацията във видеата представя истината за хората, търсещи убежище в нашата страна и то с конкретни факти.

Кампанията ще върви в метрото, в някои нови трамваи и и в социалните мрежи. Тя предоставя информация в данни, които разбиват стереотипите, към които сме склонни във възприемането на хората, търсещи закрила. Митовете са селектирани на базата на проучване за нагласите, което Агенцията за бежанци на ООН прави ежегодно.

Един от тези митове е, че бежанците са свързани с престъпления или тероризъм, което ако се погледнат фактите, ще се види, че има и друга гледна точка и не е точно така. Целта е да предоставим информация, базирана на факти, а всеки може да направи извода сам за себе си, обяснява Борислав Грозданов - експерт връзки с обществеността в Агенцията за бежанците на ООН.

Подготвено е и още едно събитие - интерактивна фотоизложба под мотото „Самоличност“, представяща лицата и историите на бежанци в България с фокус върху мечтите, спомените, ценностите и всичко, което ги прави личности. Изложбата ще бъде открита 20 юни, когато се отбелязва Световния ден на бежанеца, в галерия „Ракурси“ от 18.30 и ще бъде отворена за посетители до 4-ти юли.

Миналата година хората, получили бежански и хуманитарен статут в България са 730 души. Това е тенденция на спад в последните години. Голяма част от тях за семейства с деца. Българите смятат, че бежанците се интегрират трудно.

Тези дни ще бъде ясен и годишният доклад на ООН за глобалните тенденции, свързани с бежанците. Обикновено в него се изнасят данни за процента на хора, които се разследват поради конфликти и войни, какви са рисковете за бежанците, нивото на солидарност и защита, от което се нуждаят.

Последвайте Радио София и в Instagram. Харесайте и страницата ни във Facebook.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени