Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Албанският парламент започна процедура по отстраняване на президента

Президентът на Албания Илир Мета отмени местните избори, насрочени за 30 юни, с мотива, че ще създадат социално напрежение.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Албанският парламент започна продължителна процедура за освобождаване от длъжност на президента Илир Мета за нарушаване на конституцията с опита да отмени предстоящите местни избори на 30 юни, цитирайки Асошиейтед прес.

Таулант Бала от парламентарната група на управляващата Социалистическа партия каза днес, че 55 депутати са внесли искането за освобождаване на президента. То ще бъде разгледано от специална парламентарна комисия, преди 140-членният парламент да се произнесе по него.

Управляващите социалисти се нуждаят от 94 гласа за сваляне на Мета, а те не разполагат с толкова депутати.

Дори обаче да бъде гласувано недоверие на президента, окончателно решение по отстраняването му от длъжност има Конституционният съд. Той обаче не функционира от около година, след като повечето съдиите бяха уволнени.

По-рано този месец Мета каза, че е отменил местните избори, защото се страхува, че те ще са недемократични без участието на дясноцентристките опозиционни партии (които обявиха, че ще ги бойкотират) и ще предизвикат обществен конфликт.

Премиерът Еди Рама твърди, че изборите ще се проведат както е планирано, за да се предотврати политическото „изнудване“ за свикване на предсрочни парламентарни избори.

Дясноцентристката опозиция в Албания организира масови протести от средата на февруари, като обвинява правителството във връзки с организираната престъпност и настоява за предсрочни избори.

Социалистите отхвърлят обвиненията.

Междувременно лидерът на опозиционната Демократическа партия Лулзим Баша и още двама негови съпартийци не се явиха днес в прокуратурата на разпит като заподозрени за подозрителни харчове на партията по време на парламентарните избори преди две години.

Баша, който отрича обвиненията, смята случая за „политическо разследване“ и поиска от прокуратурата първо да представи доказателства, както изисквал законът.

Американското списание „Мадър Джоунс“ (Mother Jones) публикува статия, според която Демократическата партия получавала тайно пари от руски източници чрез американски лобист, на когото било плащано от свързаната с Русия компания „Биниата трейд“.

Баша и двамата му съпартийци са извикани на разпит за $650 000, които партията похарчила в САЩ и Шотландия чрез лобиста и чужда компания с офиси в Шотландия.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна