Eмисия новини
от 21.00 часа

ЕС се готви да замрази преговорите за митнически съюз с Турция заради сондажите за газ край Кипър

Снимка: turkeytribune.com

Eвропейският съюз може да замрази преговорите за модернизиране на митническия съюз с Турция заради сондажите за газ в източното Средиземноморие край Кипър. Това твърди агенция "Блумбърг", позовавайки се на проектокомюнике от Съвета на външните министри в Люксембург.

В документа, цитиран от агенцията, се посочва още, че преговорите за присъединяване на Турция към съюза са в задънена улица. Европейският съюз "е готов да отговори подобаващо и в пълна солидарност с Кипър", ако сондажите продължават, пише "Блумбърг," цитирайки проектодокумента.

Очаква се той да бъде одобрен утре от европейските външни министри. Дискусиите по европейската позиция продължават, така че окончателният текст може и да бъде променен.

Вчера гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че може да поиска Европейският съюз да наложи санкции срещу Турция за проучвателни сондажи за газ край Кипър.

Спорът между Турция и Кипър е поредният от серия несъгласия между Европейския съюз и Анкара за върховенството на закона и демократичните стандарти. Въпреки напрежението по оста Брюксел - Анкара европейските лидери не са склонни напълно да разрушат връзките с южната ни съседка заради споразумението за мигрантите.

Още от