Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия отрича намеса в евроизборите

Владимир Чижов
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Постоянният представител на Русия в ЕС Владимир Чижов отрече страната му да се е намесвала в изборите за Европейски парламент чрез разпространяване на фалшиви новини.

„Самата Комисия призна, че не притежава никакви специални доказателства за руска намеса в Европейските избори. И аз не съм учуден, че няма, защото няма и такова нещо“, каза той..

Новината за удвоената активност на фалшиви профили и ботове, идващи от Русия по време на изборите за Европейски парламент съобщиха в петък еврокомисарите за съюза на сигурността Джулиан Кинг и на правосъдието Вера Йоурова. 

За отношенията Русия - САЩ Чижов  каза, че са се влошили през последните две години:

„Със сигурност отношенията ни със Съединените щати днес са лоши. Те се влошиха през последните няколко години и тази тенденция продължава. Ние все още сме отворени за диалог с Вашингтон и очакваме среща между президентите Тръмп и Путин на срещата на Г-20 в Осака“.

Чижов определи договора за ракетите със среден и малък обсег като „повече мъртъв, отколкото жив“. Той припомни, че договорът „Нов СТАРТ“ за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия изтича след 2 години и добави, че ако няма споразумение той да бъде продължен, човечеството ще навлезе в по-опасна ера от историята си.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!