Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на българския печат

Снимка: БНР

„Внимателно със суперкомпютъра“, коментира на първата страница в. „Труд“ след вчерашния анонс на еврокомисаря Мария Габриел и премиера Бойко Борисов за изграждане на суперкомпютър в България до края на 2020 година. Авторът Анна Заркова цитира бащата на кибернетиката сър Норберт Винер: „Компютърът е мощен усилвател на човешкия интелект и десет пъти по-силен усилвател на човешката глупост“.

В карикатура на Христо Комарницки във в. „Сега“ Борисов казва на Габриел, че компютърът „ще проектира супер къщи за гости“ . „Суперкомпютри и суперкомпоти“ е озаглавен ироничният коментар на вестника. „Суперкомпютър преди 10 години откриваше и Сергей Станишев“, припомнят от „Сега“ и допълват, че „и електронното правителство го почна още първото правителство на царя! И някой ден ще го довършат“.

15% работни места изчезват до 2025 година, водещо заглавие на „Земя“. Според изданието „нарастващата автоматизация води до масова безработица и социални сътресения“. Обобщението е на депутати от БСП по време на конференция „Бъдещето на труда - бъдеще за трудещите се или бъдеще за капитала?“.

„Нинова отдавна искаше лидерството ѝ да бъде потвърдено с пряк избор, но аз я спрях и сгреших“, този цитат е в заглавието на интервю в „24 часа“ със зам.-председателят на БСП Кирил Добрев.

Нинова реши да поостане и да доскапе БСП, коментира „Труд“. Според автора Илия Илиев оттеглилата оставката си соцлидерка е очевидна „парашутистка“ в червения елит.

В БСП бурята затихна, но въобще не е отминала, пише в анализ в. „Сега“. Според него вътрешните опоненти на Нинова ще изчакат следващата загуба (на местните избори) и тогава отново ще се надигнат. „Върнахте ми надеждата, че с вас можем да направим промяната в България“, цитира „Дума“ поздравителен адрес на Нинова към подкрепилите я симпатизанти на партията.

Под заглавието „Мотиви за нова конституция за по-добра България“, „24 часа“ публикува позиция на бившия софийски кмет Стефан Софиянски. Според него е нужно в основния закон да се дефинират по-добре функциите и устройството на основните институции - парламент, правителство, президент, местна власт и съдебна система. „Обикновено НС може да я направи в края на мандата си, после Велико да я приеме и да продължи като обикновено“, пише Стефан Софиянски.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна