Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС иска да отпаднат ограниченията за финансиране на партиите от физически лица

| обновено на 18.06.19 в 14:38
2
Снимка: Даниел Инков

Парламентарната група на ДПС остава на позиция да отпаднат ограниченията за финансиране на политическите партии от физически лица. Това стана ясно след приключилата среща между ДПС и БСП преди второто четене на промените в Закона за държавния бюджет, с които се намалява партийната субсидия от 11 на 1 лев на глас. 

Само депутати от ДПС приеха поканата на БСП за разговор за партийната субсидия. В зала Запад на парламента Йордан Цонев, Халил Летифов и Велислава Кръстева разговаряха с Драгомир Стойнев, Филип Попов, Румен Гечев и Георги Свиленски от БСП.

„Обединени патриоти“ не се явиха на поканата на социалистите, а ГЕРБ бяха обявили по-рано, че няма да отидат.

ДПС и БСП се обединиха в позицията си да продължи европейският модел на финансиране на партиите. Социалистите заявиха, че са доволни от проведения диалог с Движението, но отсъствието на управляващите, които не се отзоваха, показва, че те няма да отстъпят от предложението си за 1 лев на глас. Според Драгомир  Стойнев от БСП целта е опозицията да бъде „ликвидирана“ преди местните избори наесен:

"В зала ще апелираме към управляващите: Нека тази промяна да бъде съпътствана с един продължителен диалог, нека да не се бърза, защото като че ли се прокрадва идеята, дайте да смачкаме опозицията за местните избори, ако може да ги ликвидираме, а след това към края на годината отново да върнем дебата, отново може би да върнем субсидията, защото видяхме, че сгрешихме. Да обаче изборите вече ще са минали, резултатите ще са ясни, ние категорично се противопоставяме".

„За ГЕРБ премахването на субсидията не е проблем. Те отдавна са на хранилка на обществените пари. Огромният финансов административен ресурс, контролът над европейските средства, последвали от медиен комфорт и влияние в корпоративните среди, им позволява непрекъснато възпроизвеждане във властта“, каза още Драгомир Стойнев. Той и колегите му на разговорите за субсидиите смятат, че парламентът се превръща в инструмент за гарантиране на изборната победа на ГЕРБ.

След разговорите Йордан Цонев от ДПС каза, че партията ще поддържа позицията си за обществено финансиране. Ако не бъде прието, ДПС ще настоява за финансиране от физически и юридически лица:

"Субсидия от един лев е равна на субсидия от нула лева. Това не устройва политическия живот на партиите, те имат по-голяма нужда. Субсидия от пет лева също не устройва никого или от четири, или от шест. Доколкото индикациите от днешния ден са, че управляващите партии ще приемат предложението на ГЕРБ за един лев, нашето предложение ще бъде да отпаднат ограниченията за финансиране от юридически лица, както и таванът за финансиране от физически лица – при прозрачност, при отчетност и при строг контрол".

Социалистите заявиха още, че имат тяхно предложение за актуализация на бюджета, което ще бъде внесено още утре в Народното събрание. БСП предлагат от трети юни всички пари по сметките в партийните каси да бъдат върнати. Социалистите са категорично против парите за партиите да бъдат намалени на 1 лев с мотива, че това е популистко решение, което може да доведе до зависимост на политиците от различни бизнес структури.

ДПС заявиха по-рано, че ще предложат 0 лева за субсидия и финансиране с прозрачни договори, както е в САЩ.

От „Обединените патриоти“ предупредиха, че има опасност от 1 юли партиите да бъдат лишени субсидии и да дължат пари.

1 лев за глас беше прието на първо четене от Народното събрание. „За“ гласуваха депутатите от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, „Воля“ и „Атака“. ДПС и БСП бяха против.

Репортаж по темата може да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна