Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш министър за Брекзит отпадна от надпреварата за наследник на Тереза Мей

| обновено на 18.06.19 в 21:42
Шестимата претенденти, останали в битката за лидер на британската Консервативна партия
Снимка: БТА

Бившият министър за Брекзит Доминик Рааб отпадна след втория кръг на гласуване за нов лидер на Консервативната партия. Фаворитът Борис Джонсън получи повече гласове отколкото в първия кръг, но голямата новина е, че аутсайдерът Рори Стюърт спечели достатъчно гласове, за да продължи в надпреварата. Гласува се до оставане само на двама кандидати.

Въпреки че Борис Джонсън остава явен фаворит да бъде един от двамата финалисти, резултатите от гласуването са много интересни.

От 313 депутати 126 подкрепиха Джонсън, но не е тайна, че в неговия лагер се надяваха той да получи около 150 гласа.

Гласуването показва, че не всички от гласувалите за кандидатите, които отпаднаха досега и обявиха, че ще подкрепят Джонсън, са ги послушали при гласуването във втория кръг.

След Борис Джонсън се нареждат Джеръми Хънт с 46 гласа, Майкъл Гоув – 41, Рори Стюърт – 37, Саджид Джавид – 33 и Доминик Рааб, който не стигна до „магическото число“ 33 и отпадна с получени само 30 гласа.

Сега вниманието е насочено към телевизионния дабат по Би Би Си на оцелелите кандидати, в които този път ще участва и Борис Джонсън.

Министърът за международно развитие Рори Стюърт, за който се смята, че има по-различна и по-реалистична визия за Брекзит от останалите, бележи най-голям скок при последия вот. След като едва оцеля в първия кръг, днес той вече е на четвърта позиция.   

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени