Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел: Ще вдигнем санкциите над Русия след възстановяване на украинския суверенитет

| обновено на 18.06.19 в 15:31

След Брюксел и Париж новият украински президент Володимир Зеленски днес е на посещение в Берлин. В навечерието на поредната си знакова визита бившата телевизионна звезда категорично заяви, че иска страната му да стане част от ЕС и НАТО. Както пролича от съвместната пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел обаче, обсъжданите теми имат общ знаменател - Русия.

На 12 юли предстои срещата на съветниците в „Минския формат“, съобщи германският канцлер Ангела Меркел.

С Володимир Зеленски не е обсъждано засилване на санкциите срещу Русия, както многократно поиска новият украински президент:

„Ние не започнахме тази война, но се надяваме да я прекратим възможно най-бързо. Не искаме нашите европейски партньори да страдат от тези санкции, но това е единственият начин без кръвопролития да сложи край на този конфликт“.

Докато не бъде постигнат напредък, санкциите не могат да бъдат отменени. Това означава, че санкциите заради анексирането на Крим ще отпаднат, когато Крим се върне на Украйна, подчерта Меркел.

Русия е основен фактор и в друг тлеещ конфликт между Берлин и Киев - спорният проект „Северен поток 2“. Докато Володимир Зеленски е яростен противник на газопровода, който ще заобиколи Украйна като транзитна държава за газовите доставки, Ангела Меркел продължава да държи на него, макар и без излишно да афишира подкрепата си. А днес се опита да успокои украинския президент с думите:

„Винаги съм подчертавала пред руския президент Владимир Путин, че Украйна като транзитна държава е от ключово значение. Този въпрос и проектът „Северен поток 2“ са изключително тясно свързани“.

Зеленски заяви преди това, че при евентуална среща с руския си колега Владимир Путин на първо място ще повдигне въпроса за Донбас и Крим.

„Да започнем с това, че Донбас и Крим са украински“, каза той в интервю за германския в. „Билд“ преди срещата с Меркел.

„Много обичам Крим. Бил съм там много пъти. Това е уникално място в Украйна със своята природа и история. За мен Крим винаги е бил и остава част от Украйна“, заяви държавният глава.

В отговор говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че по въпроса за Крим „двете страни няма какво да коментират“.

„Колкото до Донбас, то, може би, разговор трябва да бъде воден не с Путин, а с жителите на Донбас“, каза Песков.

Вчера Зеленски бе в Париж за разговор с френския си колега Еманюел Макрон, който заяви, че може да има нови преговори за конфликта в Източна Украйна.

Макрон похвали амбицията на новия украински лидер за прекратяване на конфликта и уточни, че може да има среща в Париж в т.нар нормандски формат – Русия, Украйна, Германия и Франция.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна