Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Напрежението между Иран и Вашингтон не отслабва, пише френското издание "Монд". Техеран ще започне да отслабва поетите ангажименти по контрола на ядрената си програма, освен ако страните, подписали договора през 2015 г., не дадат "положителни сигнали" за прилагането му, след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон ще се изтегли от споразумението.

Говорител на Съвета за национална сигурност към Белия дом определи това решение като "ядрено изнудване", пише британският вестник "Гардиън".

Говорителка на Държавния департамент на Съединените щати призова иранския режим "да не се снабдява с ядрено оръжие и да изпълнява ангажиментите си към международната общност". В същото време Съединените щати обявиха, че изпращат още 1000 военни в Близкия изток "поради враждебното поведение на иранските сили и съюзени с тях групи" - решение, което повишава още повече напрежението между двете страни, след като миналата седмица Вашингтон обвини Техеран, че стои зад нападението срещу два търговски танкера в Оманския залив.

С новата си заплаха Иран изпробва решимостта на Съединените щати и техните съюзници, гласи заглавие в "Ню Йорк таймс". Вчерашното изявление на Иран, че ще надхвърли ограниченията, поставени с договора от 2015 г., е началото на нова и опасна фаза от конфронтацията между Техеран и Запада, коментира вестникът.

Новият конфликт около Иран след мистериозните инциденти с пламтящите танкери в Оманския залив се разгаря като подпален петрол. В неделя израелският премиер Бенямин Нетаняху продължи темата с призив "да бъде спряна опасната иранска агресия и да се гарантира свобода на корабоплаването в международни води", пише "Комерсант". Въпросът кои са всъщност "подпалвачите" е централен. Нищо чудно това да са близкоизточните съюзници на Съединените щати, които виждат в Иран екзистенциална заплаха.

Вашингтон планират ограничен удар по обект, свързан с ядрената програма на Иран. Това пише "Джерузалем пост", като цитира западни дипломати към ООН, посочва "Лента".

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!