Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След като унищожихме питомното, сега ще унищожим и дивото

Кого обслужват приетите в последния момент поправки на Закона за устройство на Черноморието?

БНР Новини
Димитър Попов, Ива Дойчинова и Ивана Мурджева (отляво надясно)
Снимка: Здравко Петров

Над двадесет организации, обединени в каузата Бетономорие, поискаха от Президента вето срещу промените в Закона за Черноморското крайбрежие, които предвиждат неясни регулации, същевременно отварят врати за ново разграбване и обезобразяване на природата.

„Законът, приет в последния момент преди началото на сезона, обедини разностранни интереси. Срещу поправките са и хората, които искат диво къмпингуване, и онези, които предпочитат регулирани къмпинги, както и концесионери, собственици на земеделски земи и част от туроператорите“ – каза Ивана Мурджева, събеседник в студиото наред с Димитър Попов от Асоциацията на туроператорите и туристическите агенции.

„Законът не само се приема в последния момент преди започването на сезона, но и твърде много от вече договореното и подписано, може да се окаже невалидно.“ – допълни Мурджева.

Димитър Попов от Асоциацията на туроператорите и туристическите агенции изтъкна: „След като почти унищожихме питомното къмпингуване, с което ликвидирахме един перспективен, устойчив отрасъл, сега се сетихме да ограничим и дивото къмпингуване.“

Приетата нормативна база стъпва ли върху здрава почва или е изградена върху подвижни пясъци?

От Камарата на геодезистите също твърдят, че законът „създава непрозрачност и се дава предимство на строежи в близост до плажа, вместо да се регулира по щадящ начин поставянето на преместваеми обекти. Регулациите са дотолкова непрецизни, че се стига до създаването на парадокси и абсурдни ситуации“ – изтъкна на свой ред председателят на Камарата на геодезистите инж. Йоан Крикор Каратерзиян.

Когато един Закон е немотивиран и не създава впечатление, че защитава обществения интерес, имаме сериозни подозрения, че е писан, за да обслужва конкретни интереси – обобщи Ивана Мурджева опасенията срещу новите регулации.

Протестът под надслов „Море от бетон“ е насрочен за 20 юни пред Президентството.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!