Eмисия новини
от 08.00 часа

Димитър Куманов: Има риск за мостовете над Марица в Пловдив

река Марица
Проектът за проучване и социализиране на река Марица не трябва да бъде реализиран във вида, в който е изготвен. В момента той е блокиран правилно от Общината, смята Димитър Куманов от сдружение "Балканка".

В предаването "Хоризонт до обед" той припомни, че проектът предвижда усвояване на коритото на Марица като в района трябва да има детски площадки, игрища, фитнес и велоалеи. Предвижда се и широк канал, в който реката да тече при ниско ниво и да се разлива като се покачи.

Според Димитър Куманов това е риск за мостовете, защото ще подкопае стълбовете. Това ще струва и страшно много пари, "които ще отидат в Егейско море при първото вдигане на нивото на реката".

Проектът за Марица може да се реализира само в частта, която е изпълнение на плана за превенция от наводнения, смята още Куманов. Той настоя и за оценка на риска за мостовете над Марица в Пловдив.

Експертът допълни, че по темата реки в България се гледа като източник на пари като най-разпространеният начин е "почистване на речните корита".

Цялото интервю с Димитър Куманов чуйте в звуковия файл.

Още от

Празник на авиацията и ВВС

публикувано на 16.10.19 в 04:36