Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обявяват до 2 месеца присъдата на акушерката Емилия Ковачева

| обновено на 18.06.19 в 15:04
Емилия Ковачева в съда
Снимка: БГНЕС

До 2 месеца ще стане ясно ще бъде ли потвърдена 18-годишната ефективна присъда на подсъдимата за опит за умишлено убийство на новородено акушерка Емилия Ковачева.

От прокуратурата поискаха от Софийския апелативен съд да потвърди наказанието, което Градският съд ѝ определи през 2017 година. Родителите на вече 4-годишното момиченце настояха за максимално тежка присъда, а Ковачева и нейната защита поискаха най-лекото, предвидено от закона, наказание.

В очакване на решението, акушерката Емилия Ковачева и нейните родители, както и  коментираха:

"Казах каквото казах. Не ми се говори. Може ли 40 удара да издържи това бебе - от лявата страна да го ударя, а от дясната да му е счупена главата", заяви Ковачева.

"Незаконни  камери, незаконни действия. Оставете я. Пет години тормоз", допълни баща ѝ.

Родителите на бебето, които отново бяха в съдебната зала, заявиха, че очакват най-тежкото наказание, защото според тях е недопустимо едно лице, което е ангажирано да се грижи за децата в болницата, всъщност да поставя детето в ситуация да се борят за живота му. Бащата на малката Никол каза пред журналисти:

"Никол навърши четири години, а акушерката Емилия Ковачева е все още вкъщи. Нормално е да съм бесен, че направи това с Никол. Няма как да ѝ простя затова, което тя направи с Никол. Надяваме се Никол да се оправи във времето. Това е".

Случаят е от април 2015 година, когато, по време на нощното си дежурство, дежурната акушерка Ковачева нанася поредица от удари на детето и то изпада в тежко състояние. Никол е откарана в болница "Токуда", където лекарите успяват да спасят живота ѝ. По време на съдебния процес стана ясно, че три години след инцидента детето е отключило епилепсия. 

След дълъг процес, делото приключи през 2017 година с тежката присъда, която Ковачева обжалва сега пред Апелативния съд. Нейната адвокатка поиска преквалификация на обвинението, от "опит за убийство",  така че то да бъде нанасяне на средна телесна повреда. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна