Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Червенков: Най-вероятно ще отложим закупуването на част от допълнителното въоръжение за Ф-16

ген. Чавдар Червенков
Снимка: ЦИД

„Ако искаме да намалим цената на офертата за изтребителите Ф-16, трябва да се откажем от част от въоръжението - предполагам, че това най-вероятно ще се случи“. Това прогнозира пред БНР ген. Чавдар Червенков – ръководител на Военното разузнаване в периода 1991 – 1993 г. и бивш вътрешен министър.

Според него страната ни ще отложи за по-късен етап купуването на част от допълнителното въоръжение. По думите му обаче, за да могат тези 8 самолета да бъдат пълноценни, не трябва да се отказваме от допълнителните неща.

„Любопитен съм каква е цената, която ще платим за тези 8 самолета и допълненията от техника и въоръжение, което бихме желали да придобием към тях. Това е въпросът, който тъне в неизвестност за момента… Въпросът е от какво ще се откажем евентуално, за да „изпилим“ цената до 2 млрд. лв. Никой не е излязъл, за да ни каже на разбираем език какво точно ще правим оттук нататък. Обясняваше ни се, че тази цена е максимална, че няма да е такава цената. Извадете някой компетентен човек, да ни каже каква ще е цената и какво ще получим срещу нея“, апелира ген. Червенков в интервю за предаването „12+3“.

Той подчерта, че в момента знаем много повече за сделките на Словакия и Бахрейн – какво ще получат, а за нас – не знаем.

Ген. Червенков отправи и упреци към тези, които водят преговорите по сделката. Според него България ще плати за самолетите наведнъж, а разсрочено плащане няма да е възможно.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени