Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата "Тодор Славчев фотоархив" - едно пътуване във времето

Фотографската изложба "Тодор Славчев фотоархив" е своеобразно пътуване назад във времето към 40-те и 50-те години на миналия век през погледа на един от именитите български фоторепортери. Тя е част от "Месец на фотографията" и може да бъде разгледана до 30-и юни в Център за култура и дебат "Червената къща "Андрей Николов".

Снимките, подредени в изложбата, са дигитализирани в продължение на 8 години от Яна Узунова, внучка на Тодор Славчев.

"Това са стотици негативи. Едно огромно море от филми, обработени и качени на сайта "Фотоархив Тодор Славчев", разказа тя в предаването "12+3" по програма "Хоризонт" и допълни, че повечето ленти не са били публикувани.

"Подбраните 52 кадъра за изложбата са от различни сфери на живота, за да покажат разнопосочните интереси на фотографа. Там я има и стара София, и бомбардировките - разрушените сгради, там го има и лъва на Андрей Николов и самия Андрей Николов - като един поклон към къщата, която ни приюти", уточни Узунова.

Тя разказа, че архивът на Тодор Славчев разказва историята на три Българии - на царска България, годините на социализма и демократична България. Обхваща 60 години, от 30-те до 90-те години на миналия век, през които заснема лица и събития от различни сфери на обществения живот в страната: политически събития, градски и селски живот, бит и поминък, строителство и промишленост, дейността на БЧК, лов и риболов, спорт и туризъм, хора на изкуството, пейзажи и портрети.

"Почти 90-годишен той снимаше Града на истината - палатковите лагери на площада", разказа още Узунова.

Интервюто на Даниела Големинова с Яна Узунова можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени