Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драматично влошаване на инвеститорските нагласи в Германия през юни

Нагласите на германските анализатори и инвеститори относно перспективите пред водещата европейска икономика през следващите месеци се влошиха рязко през юни до 7-месечно дъно с оглед на растящата несигурност относно бъдещото развитие на глобалната икономика, същественото влошаване на данните за икономиката на Германия в началото на второто тримесечие и продължаващата ескалация на търговския конфликт между САЩ и Китай, показва последно проучване на центъра за европейски икономически изследвания Zew.

Индексът на базирания в Мюнхен изследователски институт Zew, измерващ бъдещите икономически очаквания в Германия за следващите шест месеца, се срина през юни с 19,0 пункта до -21,1  при очаквания за доста по-скромно понижение към -5,6 пункта.

По този начин индексът остава далеч под неговото осреднено дългосрочно ниво от 22,0 пункта и достигна най-ниско ниво от ноември 2018-а година насам.

В същото време индексът, определящ оценките на инвеститорите за текущите условия в Германия, се понижи през юни по-сдържано с 0,4 пункта до 7,8 пункта при очаквания за по-силен спад към 6,1 пункта.

                                                                Zew индекс на икономическите нагласи в Германия

Снимка

"Рязкото понижение на ZEW индикатора на икономическите настроения съвпада с повишената несигурност по отношение на бъдещото развитие на световната икономика и съществено влошените данни за германската икономика в началото на второто тримесечие", коментира днешните данни президентът на института ZEW професор Ахим Вамбах и допълни: "Засилването на конфликта между САЩ и Китай, увеличеният риск от военен конфликт в Близкия изток и по-голямата вероятност за Брекзит без сделка хвърлят сянка върху глобалните икономически перспективи. Освен това германската индустрия отчете по-лоши от очакваните данни за производството, износа и продажбите на дребно за април".

Според последното проучване на института Zew, очакванията на експертите на финансовите пазари относно икономическото развитие в цялата еврозона също бележат рязко влошаване, като съответният индекс на бъдещите очаквания се понижи през юни до -20,2 пункта от -1,6 пункта през май, докато индикаторът за текущата икономическа ситуация в региона се подобри за втори пореден месец, нараствайки до -3,7 пункта от -7,0 пункта през предходния месец.

Слабото Zew проучване за Германия е в подкрепа на изразените по-рано тази седмица притеснения на Бундесбанк, че водещата европейска икономика може да се сви през второто тримесечие на годината.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени