Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Решават в сряда дали кметът на Костенец да остане в ареста

| обновено на 18.06.19 в 18:49
Иван Гешев (вдясно), Десислава Христова, Георги Хаджиев
Снимка: БГНЕС

В контекста на прокурорската активност по линия "местна власт" най-новото попълнение от вчера е кметът на Костенец Радостин Радев, задържан за 72 часа и обвинен, че искал да купи гласа на общински съветник за 30 000 лева, а той да гласува – фирмата на другия задържан – Ивайло Пашов, да получи право да ремонтира местното училище. Подалият сигнала общински съветник трябвало да осигури още два гласа, разказа заместник главният прокурор. Той не изключи обвиненията на Радев да нараснат и цитира свидетел по делото:

Подалият сигнал общински съветник трябвало да осигури още два гласа, разказа заместник главния прокурор:

"Това е една интересна ситуация, защото, ако ми позволите да се пошегувам, този кмет дава лош пример на останалите кметове – обещава, вместо да получава" – пошегува се Гешев. Той не изключи обвиненията на Радев да нарастат и цитира свидетел по делото: "Публична тайна е, че кметът взема по 10% от всяка обществена поръчка. Това е цитат на свидетел. Това е индикация, която ще ни мотивира да извършим съответните проверки по други договори за обществени поръчки".

На пресконференция, на която бяха изнесени подробности около разследването срещу кмета на Костенец, заместник главният прокурор Иван Гешев заяви:

"По отношение на кмета на Костенец Радостин Радев – да, утре ще стане ясно ще излезе ли на свобода. Сигурното му обвинение, е че се опитал да мотивира с 30 000 лева общински съветник от опозицията да гласува в подкрепа на проект за реконструкция на местното училище. Той е трябвало да осигури още два гласа", коментира Гешев и не изключи Радев да бъде обвинен и за присвояването на 17 000 лева и за безстопанственост.

Вторият задържан вчера – бизнесменът Ивайло Пашов, е с обвинение в съизвършителство. Ще се проверява дали е участвал и в други обществени поръчки на община Костенец.

Утре ще стане ясно ще иска ли Прокуратурата постоянен арест за Радостин Радев и Ивайло Пашов.

Малко преди брифинга на заместник главния прокурор Иван Гешев от гражданското сдружение БОЕЦ обявиха, че той е обект на проверка по техен сигнал. Тя била разпредена от Върховната касационна прокуратурата на Антикорупционната комисия. И от двете институции официално потвърждение за проверката няма.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени