Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имамоглу води в проучванията преди кметския вот в Истанбул

Президентът Ердоган обвини кандидата на опозицията в лъжа

Екрем Имамоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пет дни остават до провеждането на изборите за кмет на Истанбул, като социолозите отчитат лека преднина на Екрем Имамоглу пред Бинали Йълдъръм, но разликата между тях е много малка.

На изборите на 31 март около 1 700 000 истанбулчани не гласуваха. Поради това основните усилия на Партията на справедливостта и развитието са насочени към това да достигнат до тях, и по-специално - до разочарованите свои избиратели, които не упражниха правото си на глас през пролетта.

За разлика от кампанията през март, сега големите митинги с участието на президента Реджеп Ердоган са значително по-малко.

Турският лидер днес участва в митинг, на който обвини кандидата на опозицията, че лъже дали е обидил валията на област Орду и призова:

„Бъди честен! Подхождай с честност към политиката! Поради това няма да оставим нашия Истанбул на лъжците. Ще ходим от врата на врата, ще звъним по телефоните. Нали? Готови ли сте?“

Друг ключов фактор са кюрдските избиратели. В опит да ги привлече на своя страна, Бинали Йълдъръм използва названието „Кюрдистан“ в реч в Диарбекир. Но това раздразни неговия по-малък партньор – лидера на Партията на националистическото действие Девлет Бахчели.

В интервю пред независимата медия „Медияскоуп“ (Medyascope) директорът на една от най-уважаваните социологически агенции в Турция – „Конда“ – Бекир Агърдър посочи, че отмяната на изборите се е отразила негативно на управляващите и обясни:

„Единственият метод на борба са изборите и когато вие чрез различни начини, юридически и най-вече политически натиск, отменяте вота на хората на изборите, това няма как да не накърни усещането за справедливост на избирателите и на управляващите, и на опозицията. И от този момент нататък Партията на справедливостта и развитието загуби“.

Продължава и кампанията на Екрем Имамоглу, като повечето социологически проучвания отчитат, че той има преднина от около 2% пред опонента си.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени