Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Генерал Тошево алармират за системно замърсяване на въздуха от местна дестилерия

Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров информира, че екоинспектори от общинската администрация и от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна са извършили проверка на място
Снимка: Радио Варна

Жители на Генерал Тошево алармират за системно замърсяване на въздуха от местна дестилерия. Три жалби са били подадени до този момент в Общината в добруджанския град с оплакване от непоносим задушлив дим, вследствие на изгарянето на отпадъците от лавандуловия цвят.

Жителите на един от кварталите в Генерал Тошево от дни страдат от задушлив дим, идващ от дестилерия в близост. По думите им, това се случва всяка година, но практиката за изгаряне на отпадъците от лавандуловия цвят си стои непроменена. 

Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров информира, че екоинспектори от общинската администрация и от Регионалната инспекция по околната среда и водите във Варна са извършили проверка на място. За случая е сезирана и Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. На нарушителите е съставен акт. Глобите при първо нарушение са от 200 до 500 лв., а при второ – от 500 до 2000 лв. Очакват се санкции и от Общината и Екоинспекцията.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!