Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Минчев: Политическият процес не трябва да бъде оставен на милостта на олигархията

Снимка: БГНЕС

„С поправката, която се прави в Закона за политическите партии, в частност за финансирането, се отваря много широко „кутията на Пандора“ за пряка зависимост между политическа дейност и олигархични задкулисни интереси. Политиката все повече ще се превръща във функция на частни интереси, насочени против обществения интерес“. Това заяви пред БНР доц. Огнян Минчев от Управителния съвет на „Прозрачност без граници“ в коментар за партийната субсидия от 1 лев.

„Политическите партии, които са на власт, и политическите партии, които са пряка функция на олигархичния капитал в България, няма да изпитат големи сътресения, тъй като ще превключат, ако изобщо е необходимо, от държавната субсидия към субсидии, които идват от страна на корпоративни и олигархични интереси и субсидии, които в крайна сметка задължават политическите партии, които ги получават, да правят определени услуги в парламента на донорите, да прокарват закони, да пропускат лобистки натиск върху законите, които разработват и приемат и т.н. Това е една стъпка към една все по-пълна олигархизация на българското общество“, обясни Минчев в интервю за предаването „Нещо повече“.

Тук не става въпрос само за предстоящите общински избори, подчерта той и добави: „Става дума за драматична фундаментална промяна в условията на съществуване и функциониране на българската демократична политическа система“.

По думите му държавното финансиране е вид буфер, който да дава възможност на партии и движения да функционират автономно и ако имат желание, да правят политика в интерес на избирателите си, без да се съобразяват с този тип корпоративен нелегитимен натиск. Намаляването на субсидията на 1 лев ще премахне този буфер, категоричен е Огнян Минчев. Той подчерта, че със субсидия от 1 лев не е възможно една партия да функционира нормално.

Важно е не само да се дава субсидия, а да има ясни правила за изразходването й, заяви Минчев.

„В България без да имаме процес на избелване на икономиката, процес на ясна визия за това кой от кого получава пари и по какъв начин, без да имаме ясни правила и за кешово разплащане и по друг начин, няма как да заобиколим или разрешим всички тези проблеми“, коментира той и добави, че политическият процес не трябва да бъде оставен изцяло на милостта на олигархията.

Всичко това показва, че демократичният политически процес в България е под заплаха, каза политологът и добави мнението си: „Не може толкова важни решения да се взимат и да се претупват по толкова бърз начин, с едно бързо решение без дебат на Министерския съвет и бързото му отразяване в работата на парламента. Това не е начинът, по който работи една демократична система. Демократичната система трябва да бъде охранявана всеки ден. Ако ние не я пазим, ние ще се озовем в политическа и обществена ситуация, в която нямаме нито права, нито право на гражданска инициатива“.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!