Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен ръст на Уолстрийт след индикации за рестартиране на търговските преговори САЩ-Китай

Пазарите на акции на Уолстрийт стартираха търговията във вторник със солидни повишения след подновени надежди за рестартиране на търговските преговори между САЩ и Китай.

Повод за тези надежди даде изявление на Доналд Тръмп в Туитър, че имал много ползотворен телефонен разговор с китайския си колега Си Цзинпин и че двамата лидери ще проведат "продължителна среща" по време на форума на Г-20 в Япония, който ще се проведе към края на следващата седмица.

Последвалите коментари на Си Цзинпин също допринесоха за новите очаквания за рестартиране на търговските преговори между САЩ и Китай, които се намират в застой от доста време насам.

Индексът DJIA нараства с близо 400 пункта (с 1,51%), широкият фондов индекс S&P500 - с 1,39%, а технологичният индекс Nasdaq Composite - с над 2%.

По този начин индексът DJIA вече се търгува с около 1,5% под неговия рекорден връх от 3-ти октомври 2018-а година, докато индексът S&P500 е с по-малко от 1% под неговия исторически връх от 1-ви май тази година, а Nasdaq - с 2% под рекордния връх от 3-и май 2019-а година.

Допълнителна подкрепа за силното представяне на Уолстрийт оказва и днешната изненадваща реч на президента на ЕЦБ Марио Драги, в която той намекна за възможно понижаване на лихвените ставки, както и спекулативните очаквания, че Фед също ще сигнализира за предстоящо разхлабване на паричната и лихвена политика след края на започналото днес двудневно редовно заседание.

Подновените надежди за рестартиране на търговските преговори между Вашингтон и Пекин се отразяват доста позитивно на акциите от индустриалния сектор и на технологичните компании, тъй като те са най-чувствителни на този тип новини. Подиндексът на S&P500 за индустриалните компании нараства с 1,8%, а технологичният подиндекс - с 2,07%.

Индексът PHLX Semiconductor, който включва компаниите от полупроводниковата индустрия (технологичните фирми, произвеждащи микрочипове), пък нараства с над 4% с оглед на факта, че значителна част от техните приходи идват от бизнеса им в Китай.

Солидният инвеститорски риск-апетит на Уолстрийт с оглед на подновените очаквания за търговска сделка САЩ-Китай се пренесе и на стоковите борси, където петролните фючърси поскъпват с между 3% и 4%.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юли вече нараства в рамките на деня с цели 4,3% към 54,25 долара за барел, докато фючърсите на петрола брент с доставка през август - с 3% към 62,80 долара за барел.


Графика на индекса S&P500

Снимка



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!