Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

500 000 лева не достигат на Перник за нови автобуси

500 000 лева не достигат на Перник за закупуването на 13 нови автобуси на природен газ за четирите основни градски линии, бе съобщено на проведеното днес публично обсъждане по повод намерението на общината да поеме нов общински дългосрочен дълг.
Снимка: Община Перник

500 000 лева не достигат на Перник за закупуването на 13 нови автобуси на природен газ за четирите основни градски линии, бе съобщено на проведеното днес публично обсъждане по повод намерението на общината да поеме нов общински дългосрочен дълг. 

Доставката на новите автобуси е по проекта за интегриран градски транспорт, чиято обща стойност е над 9,5 млн. лв, близо 3 млн. от които са собствено финансиране. Освен закупуването на нови автобуси той включва изграждането на газозарядна станция и ремонт на бившето тролейбусно депо. 

За успешната реализация на проекта се налага дофинансиране, тъй като проведеното ново пазарно проучване сред производители и доставчици на автобуси, е показало, че предварителните разчети от 2014–2015 г. вече не са актуални, заяви зам.-кметът и ръководител на проекта Денислав Захариев. За целта общината ще кандидатства пред фонд ФЛАГ. Исканият кредит е в размер на 500 000 лева. Той ще бъде погасяван на годишни вноски в продължение на 10 години, а начинът на обезпечение ще бъде чрез залог върху настоящи и бъдещи приходи на община Перник. 

Предстои поемането на новия дългосрочен общински дълг да бъде разгледано и на сесия на местния Общински съвет. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!