Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп заяви, че би обмислил използване на военна сила срещу Иран, за да му попречи да се сдобие с ядрено оръжие

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заявява в интервю, че би обмислил използването на военна сила срещу Иран, за да му попречи да се сдобие с ядрено оръжие, но оставя отворен въпроса дали това се отнася и за защита на доставките на петрол, предадоха Ройтерс и ТАСС.
Той пояснява, че от гледна точка на петролни доставки Оманският залив няма такова стратегическо значение за САЩ, каквото има за Китай или Япония. Той посочва, че през последните две и половина години САЩ са постигнали "голям напредък в областта на енергетиката" и постепенно се превръщат в износител на петрол. 
По-рано днес Русия призова САЩ днес да се откажат от "провокационните си планове" да изпратят още войници в Близкия изток и предупреди, че действията на Вашингтон към Иран създават риск от война, предаде Ройтерс. 
"Виждаме как от дълго време не престават опитите на САЩ да засилват политическия, психологическия, икономическия и военен натиск над Иран. Подобни действия, мисля, са достатъчно провокационни. Те не могат да се оценяват иначе, освен като съзнателен курс към провокиране на война", каза пред журналисти в Москва руският заместник-външен министър Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.
Информацията е на БТА

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна