Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ердоган смята, че експрезидентът на Египет Морси е бил убит

| обновено на 19.06.19 в 17:23
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че смъртта на бившия египетски президент Мохамед Морси не е бил естествена, а той е бил убит. Той беше категоричен, че Турция ще постави въпроса пред различни международни форуми.

В реч на митинг пред свои привърженици в Истанбул Реджеп Ердоган заяви, че Турция ще повдигне въпроса на предстоящата другия месец в Япония среща на двадесетте най-големи икономики в света Г-20.

„Разбира се, Турция ще направи всичко, каквото е необходимо за съдене на Египет в международните съдилища. По същия начин ще призовем Организацията за ислямско сътрудничество да направи изпълни необходимата си роля. Няма „това било, онова било“! Пред нас е срещата на Г-20. Това ще бъде една от темите, които ще поставим в дневния ред в Осака“, каза Ердоган.

На друг митинг вчера в Истанбул турският президент осъди западните държави и хората по света, че са наблюдавали безучастно как бившият египетски президент е бил свален от власт и подложен на мъчения в затвора.

Погребални молитва в памет на египетския политик в Турция имаше късно във вторник в джамии в Истанбул, на една от които присъства Ердоган, както и в Измир, Коня и столицата Анкара, където молитвата беше водена от ръководителя на религиозната дирекция Али Ербаш. На нея присъстваха редица високопоставени политици и чиновници, сред които председателят на Меджлиса и президентският говорител Ибрахим Калън.

Турция е близък съюзник на движението „Мюсюлмански братя“ в Близкия изток, към египетския клон на което принадлежеше Морси. Анкара остро осъди преврата, с който той беше свален от страна на военните в Египет през юли 2013 г.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна