Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп официално откри кампанията си за втори президентски мандат

| обновено на 19.06.19 в 18:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Доналд Тръмп започна битката за следващ мандат в Белия дом като заложи на старата формула с леко променено мото на кампанията. Пред десетки хиляди свои привърженици в Орландо той откри кампанията си за президентския вот през 2020 г.

През 2016 Доналд Тръмп започна кампанията си за президент, слизайки по ескалатор пред малък брой хора в Тръмп Тауър. На същата дата, но 4 години по-късно той застана пред множество от 20 хиляди души в Амуей Център в Орландо, Флорида. И това е може би единствената разлика за период от 4 години, единствено мотото на тази кампания е променено.

На сцената Тръмп излезе със съпругата си Мелания, която заяви, че е „развълнувана“ да бъде първа дама още 6 години. На събитието говориха и високопоставени лица от Белия дом, сред които вицепрезидентът Майк Пенс и оттеглящата се от поста говорителка на администрацията Сара Сандърс.

Близо 80 минути продължи първата официална предизборна реч на американския президент пред негови привърженици, носещи неизменните червени бейзболни шапки и плакати с надписи - „Още 4 години“. Новият рефрен, който вероятно ще чуваме често през следващата година и половина до президентския вот на 3 ноември е терминът „социализъм.“

„Вот за всеки демократ през 2020 е вот за възхода на радикалния социализъм и за унищожаването на американската мечта“, каза президентът.

Дори реакциите на привържениците на Тръмп са същите, както и през 2016-а, когато те скандираха „Вкарай я зад решетките“ за Хилъри Клинтън.

Тръмп не пропусна да изтъкне икономиката като некоректно обяви, че в момента е регистрирана най-ниската безработица в историята и преувеличи растежа на БВП. Имиграцията ще остане тема и президентът за пореден път говори за многохилядни каравани и красива стена.

„Стената се строи, строи се бързо. Красива е. Промених ѝ дизайна и сега е по-силна, по-голяма, по-добра и по-евтина“, каза той.

За външната политика Тръмп се фокусира върху Латинска Америка и Иран. И отново показа, че битката му срещу журналистите ще продължава.

Привържениците на президента бяха във възторг.

 „Защото подкрепя американския народ. Точка, край на изречението! Той е на наша страна!“, мотивира се присъстваща на събитието жена

Но сенатор Бърни Сандърс не смята така

„Час и половина лъжи, изкривена информация и абсолютни глупости. Това си беше преживяване“, каза Сандърс, който е втори според проучванията сред общо 23-ма кандидати за номинацията на Демократическата партия за президент.

За да спечели вота през 2020-а, Доналд Тръмп задължително трябва да спечели Флорида - един от решаващите колебаещи се щати. Проучване на общественото мнение показва, че той би загубил в щата в битка срещу редица кандидати на демократите - Джо Байдън, Бърни Сандърс, сенатор Елизабет Уорън, бившият републиканец от Тексас Бето О`Рурк и кметът от Индиана Пит Бутиджидж.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна