Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивши шефове на АПИ отиват на съд

| обновено на 19.06.19 в 14:32
Бившите председатели на Агенция пътна инфраструктура Лазар Лазаров (вляво) и Дончо Атанасов.
Снимка: БГНЕС

Бившият председател на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров отива на съд заради ремонта на 31-километров участък от магистрала „Марица“.

За същото, но в качеството му на член на Управителния съвет на Агенцията, на съд отива и друг бивш шеф на АПИ – Дончо Атанасов.

Лазаров е обвинен в умишлена безстопанственост, ощетила транспортното министерство с близо 31 милиона лева. За същата сума отговорност се търси и от Атанасов, както и от друг бивш член на Управителния съвет на Агенцията – Илиана Захариева, като обвинението им е за независимо съпричинителство.

Разследването е от пролетта на 2017 година – няколко месеца след изненадващата оставка без мотиви на Лазар Лазаров. 

Прокуратурата видя данни за престъпление в това, че при действащ през 2014 година договор с италианска фирма за ремонт на пътния участък от магистрала „Марица“ тогавашното ръководство на Пътната агенция сключва договор за отводняване и стабилизиране на почвата с друга фирма.

Затвор от 3 до 12 години заплашват Лазар Лазаров, ако бъде признат за виновен.

Наказанието за Атанасов и Захариева е лишаване от свобода – от 3 до 10 години, уточняват от държавното обвинение.

Новото е, че Лазаров отива на съд заедно с Атанасов и Захариева и че прокуратурата е намалила с 10 милиона размера на щетата, нанесена на Пътната агенция – до 30 милиона лева.

Проблемите с прокуратурата на Дончо Атанасов обаче на свършват с това дело. Той се разследва още заради пътния инцидент в тунел "Ечемишка", при който паднало осветително тяло уби жена в движещ се автомобил и за автобусната катастрофа край Своге с 20 загинали.

Това е трети опит делото срещу бившия председател на АПИ Лазар Лазаров да влезе в съда. Ако делото отново не бъде прекратено, то трябва да бъде насрочено в разпоредително заседание.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна