Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филми на водещи руски режисьори ще представи в Плевен "Лятно кино в парка"

Снимка: Фейсбук

В Плевен от тази вечер до 22 юни ще бъдат представени филми на водещи руски режисьори в парка на Регионалния исторически музей (РИМ), съобщиха от Общината.
Инициативата "Лятно кино в парка" е организирана от Община Плевен със съдействието на Руския културно-информационен център в София и ще покаже четири съвременни руски ленти.

Киномаратонът започва довечера с "Две жени", копродукция на Русия, Франция, Латвия и Великобритания на режисьорката Вера Глаголева. Филмът е екранизация по пиесата "Месец на село" на големия руски писател Иван Тургенев. Страст, любов, ревност и предателство са част от емоциите в продукцията.

В четвъртък, 20 юни, ще бъде представена култова лента за Втората световна война - "Белият тигър", на световноизвестния руски режисьор Карен Шахназаров. Филмът е носител на множество международни филмови награди и номинация за "Оскар" през 2012 г..

В петък, 21 юни, темата за Втората световна война ще бъде представена с филма "Битката за Севастопол" на режисьора Сергей Мокрицкий. Той разказва реална история на легендарната жена снайперист Людмила Павличенко.

Последната вечер - в събота, 22 юни, е предоставена за известно заглавие още от 1972 година - "А утрините тук са тихи". Нов филм с това заглавие е произведен през 2015 г. с режисьор Ренат Давлетьяров. Действието се развива през май 1942 г. в разгара на Великата отечествена война, посочват организаторите.

Всички прожекции са безплатни, от 21.00 часа, в прохладния двор на плевенския Исторически музей. При лошо време ще бъдат в зала "Катя Попова" от 19.00 часа.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени