Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рязко увеличение на нощувките в къщи за гости отчитат в община Гърмен

| обновено на 19.06.19 в 18:43
"Обърнатата къща" в с. Марчево, в която бяха заключени проверяващите експерти от ДФ "Земеделие".
Снимка: Кети Тренчева

Масирани проверки в къщите за гости, изградени по проекти с с европейско финансиране на територията на Гърмен започнаха експерти от областния офис на ДФ „Земеделие“. Малката община е рекордьор по брой на този вид туристически обекти - над 50 къщи за гости и малки семейни хотели са построени през последните години. Пет от тях са собственост на семейството на бивш депутат от ГЕРБ. Преди днешната акция проверки имаше и в Сандански.

Проверките в къщите за гости на територията на област Благоевград са стартирали още в неделя. В санданското село Лиляново проверяващи от централата на фонда в София са иззели цялата документация на къщата, построена от Янаки Червеняков, който наскоро беше уволнен за трети път от ДФ „ Земеделие“. Обектът, построен с европейски средства, се води на неговата тъща, но конфликтът на интереси е явен, заявиха от фонда. Вчера са проверявани обекти в гърменското спа селище Огняново, днес експерти влязоха в къщи за гости в Марчево и Гърмен. По време на проверка в популярната като „обърнатата къща“ , служител в обекта я е заключил за половин час, докато експертите работели вътре. Аргументът му пред областния директор на фонда бил, че не желае да се среща с представители на медии. Община Гърмен е рекордьор по брой на къщи за гости, признава кметът Минка Капитанова. За последните три години са изградени над 50 такива обекта. От момента, в който те са на прицел на контролните институции, рязко са се увеличили внасяните в общината туристически такси, изчислявани на брой нощувки:

„Това означава, че има завишаване на нощувките, които се регистрират и оттам завишаване на туристическата такса“, каза кметицата.

На въпрос дали има къщи за гости, които не работят като туристически обекти, Капитанова заяви:

„Имаме може би няколко бройки такива, които не се използват по предназначение, но това нека органите да си го проверят“.

Проверките ще продължат в атрактивното туристическо село Лещен, където се намират 5-те къщи за гости, построени от семейството на бившия народен представител от Гоце Делчев Димитър Гамишев, който напусна парламента заради друг скандал- избягване на данъци чрез прехвърляне на задлъжнялото си дружество на куха фирма .

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени