Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евростат: Свиване на строителството в ЕС и в еврозоната през април при слабо повишаване в България

Снимка: Ани Петрова, БНР

Продукцията в строителния сектор на еврозоната и в рамките на целия ЕС се понижи през април за втори пореден месец, показват данни на Евростат. В същото време строителството в България поднови възходящото си движение от началото на годината след временна слабост през март.

Строителството в ЕС се сви през април с 0,6% спрямо март, когато отбеляза спад с 0,4%, докато строителството в еврозоната се понижи с 0,8% след влошаване с 0,4% през предходния месец.

На годишна база растежът в строителния сектор на ЕС и на еврозоната се забави съответно до 4,5% и до 3,9% от 6,2% и 5,8% през месец март.

Според същото проучване на Евростат строителството в България нарасна през април с 0,4%, компенсирайки голяма част от спада през март с 0,6%. По този начин се поднови позитивната тенденция в строителството, която е в сила от началото на годината, като нашата страна беше изпреварена от едва четири други членки на ЕС - Румъния (с ръст от 6,2%), Белгия (с 1,8%), Испания (с 1,6%) и Финландия (с 0,9%).

На годишна база обаче растежът на продукцията в строителния секторна на нашата страна се забави през април до 5,9% от 7,9% месец по-рано.

Евростат представи и данни за цените на жилищата в Европейския съюз, според които те са нараснали с 15% от 2010-а година насам. За същия периoд между 2010-а и 2018-а година цените на жилищата само в рамките на еврозоната са нараснали с 11 на сто.

Най-солиден растеж на жилищните цени през отчетния период е отбелязан в Естония (ръст с цели 83%), следвана от Латвия (с 61%), Австрия (с 56%), Швеция (с 55%) и Люксембург (с 50%), докато най-голям ценови спад беше отчете в Италия (понижение със 17%), Испания (с 12%) и Кипър (с 8%).

Само в рамките на 2018-а година цените на жилища в ЕС се увеличиха с 4,4%, а в еврозоната - с 4,3%.

Според Евростат жилищните цени в България нараснаха през миналата година с 6,6% след повишение с 8,7% през 2017-а година. По-слаб растеж на цените в нашата страна беше отчете през 2016-а година, когато те се увеличиха с 2,8 на сто.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна