Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красен Кралев: Ще построим нов национален стадион

Красен Кралев
Снимка: ММС

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев заяви, че нов национален стадион ще бъде построен, независимо дали България, заедно с Гърция, Румъния и Сърбия, ще бъде домакин на европейското първенство през 2028 или световното през 2030 година.

"Заявили сме твърдо намерение да изградим нов национален стадион. Това не е свързано само с кандидатурата, която обсъждаме с Гърция, Сърбия и Румъния за кандидатурата за европейско или световно първенство. През юни месец трябваше да има среща в Букурещ, но след европейските избори в две от държавите - Гърция и Румъния, има предсрочни избори. Изчакваме те да се проведат и срещата е отложена за септември. Възможно е някоя от държавите да се оттегли след изборите. Независимо от това, планираме изграждането на нов национален стадион. Има няколко терена, които са предложени от Столична община. Всичките са добри, всичките са комуникативни. Не мога да коментирам къде са. Обсъждаме 3 терена, всеки от тях си има плюсове и минуси, ще ги подложим на публично обсъждане. Яснота какъв ще е капацитетът може да получим в края на годината, когато стане ясно дали ще кандидатстваме за европейско или световно първенство. Не сме водили дискусия за съдбата на настоящия национален стадион. Съоръжението не е в добро състояние, трябва да му се правят текущи ремонти, поддръжката му е скъпа. Ясно е, че такъв голям стадион в центъра на столицата не може да има. "Васил Левски" ще изпълнява ролята на национален стадион, докато не се построи нов", заяви министърът в предаването "Тази сутрин" по bTV.

Той разкри и плановете за обновяване на стадиона на ЦСКА "Българска армия", който влиза в обхвата на Борисовата градина. Според Кралев, капацитетът му ще бъде увеличен, след като се премахне лекоатлетическата писта, а не чрез разширяване, което не влиза в новия устройствен план на парка.

"Там има проблем. Архитектите, които са спечелили конкурса, не са обърнали внимание, че има страшно много спортна инфраструктура, която е построена преди 50 години, но не може цялата да бъде разрушена и преместена на ново място. Най-големият проблем е, че спортните имоти, които са държавна собственост, са включени в парцели заедно с други, частни парцели, което ще е проблем за реконструкцията. Имаме разбирателство с главния архитект, че това може да се промени. Ще подадем възражения. За да може стадионът на ЦСКА да се ползва като съоръжение, трябва да бъде основно реновиран. Проектът е да бъде премахната пистата, което означава повече място, за да се разположат трибуните. Капацитетът на новото съоръжение няма да е много по-голям от сегашния, което означава, че ще имаме възможност да направим едно модерно европейско съоръжение, влизайки в рамките на чашата. Няма да има строителство извън рамките на сега съществуващото съоръжение. Паркингите могат да бъдат подземни или извън Борисовата градина. Имаме съвместен проект с ЦСКА за този стадион и ще си отстояваме идеите за развитие на спортната инфраструктура докрай. Мястото на тези съоръжения си е там. Не може да заложиш цялата инфраструктура", разясни Красен Кралев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!