Eмисия новини
от 08.00 часа

Египет обвини ООН, че политизира смъртта на Морси

Мохамед Морси
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Египет обвини днес ООН, че се опитва „да политизира“ смъртта на Мохамед Морси, след като Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека настоя за щателно и независимо разследване на смъртта на бившия египетски президент ислямист по време на съдебно заседание в понеделник, предаде БТА.

В комюнике говорителят на египетското министерство на външните работи Ахмед Хафез осъди най-остро искането на ООН и го определи като „умишлен опит за политизиране на случай на естествена смърт“, съобщи Франс прес.

„При всеки случай на неочаквана смърт в затвора трябва да има бързо, безпристрастно, щателно и прозрачно разследване от страна на независим орган, за да се изясни причината за смъртта“, заяви вчера говорителят на Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека Рупърт Колвил.

„Тъй като президентът Мохамед Морси беше задържан от египетските власти в момента на смъртта си, държавата носи отговорността да гарантира, че към него е било проявявано хуманно отношение и се е спазвало правото му на живот и лечение“, напомни Колвил. Говорителят каза, че е възникнало безпокойство за условията, при които е бил държан Морси и за достъпа му до медицински грижи.

През март 2018 г. независима британска комисия, оглавена от депутата консерватор Криспин Блънт, осъди поставянето в изолация по 23 часа в денонощието на бившия египетски президент, който бил в преддиабетно състояние и страдал от бъбречна недостатъчност.

Правозащитни организации като „Амнести интернешънъл“ и „Хюман райтс уоч“, както и Криспин Блънт, също настояха за независимо разследване на смъртта на 67-годишния Морси.

Още от