Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турската лира поевтиня, след като САЩ заплаши Анкара с нови санкции

Турската лира отслабна рязко в началото на търговията в сряда, след като агенция Блумбърг съобщи, че Съединените щати обмислят налагането на допълнителни санкции, насочени към турски компании от отбранителната промишленост, на които да бъде спрян достъпа до американската финансова система в резултат на закупените от Анкара руските ракетни комплекси С-400.

От месеци насам Анкара и Вашингтон са в обтегнати отношения относно ракетните системи С-400, които се очаква да бъдат доставени от Русия на Турция още през следващия месец. Управляващите от Белия дом заявиха, че това ще доведе до налагане на американски санкции според CATSAA - закон, призоваващ за санкции срещу държави, които купуват военна техника от Русия.

Агенция Блумбърг цитира източници, запознати с въпроса, според които обсъжданият от Вашингтон най-сериозен пакет санкции ще осакати и без това намиращата се в сериозни затруднения турска икономика.

Идеята, намираща на този етап най-голяма подкрепа от Белия дом, е новите санкции да се насочат към няколко компании в турския отбранителен сектор, които ефективно да ги отлъчат от финансовата система на САЩ. Това би направило почти невъзможно те да могат да купуват американски компоненти или да продават продуктите си в Съединените щати, посочва Блумбърг.

                                                               Графика щатски долар / турска лира

Снимка

Информацията за евентуални нови санкции провокира първоначално рязко поевтиняване на турската лира с около 1,5% спрямо щатския долара и еврото, преди обаче да последва известна стабилизация.

В ранния следобед щатският долар поскъпва с 0,65% към 5,8640 турски лира, след като по-рано през деня нарасна до 5,9090 лири, докато еврото се повишава с 0,82% към 6,5760 турски лири, но след първоначален ръст към 6,6200 нивото.

Напрежението между двата стратегически съюзника в НАТО провокира поевтиняване на турската лира с близо 10% спрямо щатския долара от началото на годината насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна