Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германски консерватор критикува остро вчерашното изказване на Марио Драги

Висш депутат от консервативния блок на канцлера Ангела Меркел обвини в сряда президента на ЕЦБ Марио Драги, че е изпратил "обезпокоителен" сигнал за бъдещата парична политика в рамките на еврозоната, като по този начин е "вързал ръцете" на своя наследник, съобщава Ройтерс.

Вчера Марио Драги шокира финансовите пазари, като заяви, че Европейската централна банка отново ще облекчи паричната и лихвената си политика, ако инфлацията не успее да се повиши. Той отбеляза, че това включва възможността за нови покупки на облигации, известни като "количествени улеснения", или дори намаляване на и без това рекордно ниските отрицателни лихвени ставки на ЕЦБ.

"Очевидно некоординираните коментари на председателя на ЕЦБ Драги относно по-нататъшните мерки на паричната политика са тревожен сигнал за интегритета на Европейската централна банка", заяви Ханс Михелбах, който е говорител на консервативния блок ХДС/ХСС на канцлера Ангела Меркел в немския Бундестаг.

"Едностранният курс на Драги изглежда също така като опит на председателят на ЕЦБ да изпрати сигнали за времето след края на неговия управленски мандат (изтичащ в края на октомври), които сигнали биха могли трудно да се поправят от неговия наследник. Този ход е повече от съмнителен", подчерта видният германски консерватор.

Михелбах, който по принцип е откровен критик на разхлабената парична политика на ЕЦБ, допълни, че Драги "не е постигнал целта си за самоналагане, а централната банка вече не разполага с амуниции, необходими за справяне с нова криза".

"И сега той иска да продължи погрешния път в лицето на забавящата се динамиката на икономическия растеж, която до голяма степен се определя от търговските спорове, провокирани от САЩ", посочи той, добавяйки, че рекордно ниските лихвени проценти на ЕЦБ вече са създали значителни рискове от просрочие (неизпълнение) по обслужване на задълженията.

Ото Фрике, който е опозиционен депутат от бизнес-ориентираната партия на Свободните демократи, пък заяви относно вчерашното изказване на Марио Драги: "Или икономическата ситуация в еврозоната е толкова крехка и застрашена, че Драги трябваше да направи тези изявления от доста голямо значение в краткосрочен план...Или той има предвид само своето наследство".

Междувременно шефът на ЕК Жан-Клод Юнкер отбеляза, че е "нечестно" да се атакува независимостта на централната банка, визирайки отправените вчера нападки от страна на Доналд Тръмп по отношение на изказването на Марио Драги, което доведе до поевтиняване на еврото спрямо американския долар.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна