Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„В сянката на Петльов връх“ – изкачване по серпантините на собствената съвест

| обновено на 19.06.19 в 16:25
Снимка: paradox.bg

1905-а година, Рига – това са времето и мястото, в които се развива действието на романа „В сянката на Петльов връх“ от съвременния латвийски писател Освалдс Зебрис. Романът, веднага след публикуването си през 2015 г., е номиниран за литературната награда на Латвия, а през 2017-а е отличен и с наградата за литература на Европейския съюз.

1905-а е годината, която дава на латвийците в някои от най-големите градове от прибалтийските губернии на Руската империя чувството, че е възможно да създадат от затворен етнос – обединена нация. Цената на тази трансформация е висока – пепелища, разрушени семейства, съсипани човешки животи. Лайтмотивът на романа „В сянката на Петльов връх“ не остава само в историческия анализ, а изследва по-скоро пътя на човека към изкуплението – изкачване по серпантините на собствената му съвест в момент на разтърсващи социални събития.

Освалдс Зебрис е един от малкото преведени на български език модерни латвийски писатели. Той е икономист по образование, експерт в областта на връзките с обществеността и комуникациите, копирайтър по професия, баща на три деца. Работата му като журналист, специфичният му стил и език са само мост към литературната му съдба. Още с първия си литературен опит – сборник с разкази – през 2010 година той печели симпатиите на читателите, както и литературната награда на Латвия за дебют. Следва още един роман, също носител на призове.

„В сянката на Петльов връх“ е третата му книга, която е резултат от участието в един мащабен проект по идея на латвийската писателка Гундега Репше. През 2011 година тя вдъхновява издаването на поредица исторически романи за Латвия през 20-и век. Около петнайсет автори са поканени да вземат участие, сред тях е Освалдс Зебрис – още почти дебютант… и това довежда до появяването на неговия роман „В сянката на Петльов връх“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени