Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министерството на икономиката се отказа от премахването на забранителния списък за приватизация

Снимка: БГНЕС

Министерството на икономиката се отказа чрез проектозакона за публичните предприятия да слее Агенцията за приватизация с тази за инвестициите, оттеглят се и текстовете за премахването на списъка със забранени за приватизация предприятията. Министърът на икономиката Емил Караниколов обясни, че бързото приемане на проектозакона за публичните предприятия е важно за поставените от държавата цели:

"Гоним срокове и две стратегически цели - влизането в ERM, както и евентуално допускане на процедура за членство на ОИСР и около клуба на богатите. Ще направим всичко възможно да спазим срока 30 юни.

Министърът на икономиката Емил Караниколов поиска да чуе становищата в Тристранния съвет по законопроекта, но пред депутатите в Ресорната парламентарна комисия по-рано обяви, че се отказва от намерението Агенцията за приватизация и тази за инвестициите да се слеят в нова мегаструктура за контрол на държавните дружества.

Караниколов увери, че предвиденото отпадане на забранителния списък с предприятия за приватизация няма да отвори вратата за разпродажба на ключови държавни активи, за което се опасяват от КНСБ и каза, че с предлаганите текстове се забранява приватизацията на всички държавни дружества без изричното разрешение на НС:

„Целта е да се забрани приватизацията, тъй като се създава и едно неразбиране и напрежение. Аз съм готов да се откажа от тази моя идея“.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени