Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броиха над 160 000 евро за револвера, с който Ван Гог се самоубил

Снимка: Art Auction

Револверът, с който Винсент Ван Гог може да се е ранил смъртоносно, бе продаден на търг в зала „Друо“ в Париж за 162 500 евро, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

Предварителната му оценка беше между 40 000 и 60 000 евро. Купувачът на лота запази анонимност и наддаваше по телефона.

Револверът е открит през 1960 г. от селянин в полето край Овер сюр Оаз, където художникът импресионист се прострелва на 27 юли 1890 г. Според изследванията престоят му в земята съответства на изминалото време от смъртта на Ван Гог.

Револверът беше изложен в музея "Ван Гог" в Амстердам през 2016 г., но автентичността му вероятно никога няма да бъде доказана категорично.

След откриването му револверът е  предоставен на собственика на странноприемницата „Раву“ в Овер сюр Оаз, където художникът живее и умира на 29 юли 1890 г. 

Обявен от някои специалисти за най-известното оръжие в историята на изкуството, револверът бе представен за пръв път през 2012 г. при публикуването на книгата „Дали е открито оръжието, с което е извършено самоубийството?“ на Ален Роан.

През 2011 г. американски специалисти развиха теорията, че Ван Гог не се е самоубил, а е бил прострелян случайно от младежи, които си играели с оръжие.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!