Eмисия новини
от 11.00 часа

МОН: Приемаме за вярно и слятото, и разделното изписване на думата "леснопреносима"

В присъствието на заместник-министър Таня Михайлова (вляво), беше изтеглен изпитният вариант по български език и литература за изпита от националното външно оценяване след VII клас.
Снимка: БГНЕС

Думата "леснопреносима" от 17-а задача на Националното външно оценяване по български език и литература след 7 клас, което се проведе в понеделник, ще се смята за правилно изписана, без значение дали е изписана слято, или разделно. Това става ясно от верните отговори към изпита, качени на сайта на просветното министерство.

В условието на задачата пише, че учениците трябва да препишат текст, като поправят 14 грешки в него - правописни, пунктуационни и при членуване. Спорът възникна около думата "леснопреносима", отнасяща се до бутилирана вода. Дали се пише слято, или разделно - казусът предизвика спор сред езиковедите, които не са единодушни.

От МОН заявиха, че независимо от това, че в текста словосъчетанието "леснопреносима" не е използвано като сложна дума и е правилно да се пише разделно, в съответствие с официалния правописен речник на българския език, за вярно ще се приема и слятото изписване на думата.


Още от