Eмисия новини
от 15.00 часа

Атина има план за предотвратяване на проучването на кипърските газови находища от Турция

Алексис Ципрас, премиер на Гърция
Снимка: БГНЕС

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че Атина има план за предотвратяването на всички стъпки от страна на Турция за проучване на газови находища в изключителната икономическа зона, намираща се между гръцкият остров Кастелоризо и Кипър, съобщава в-к "Катемарини".

"Няма да позволим на Ердоган да пробива в гръцката икономическа зона", заяви в телевизионно интервю Ципрас и допълни, че Атина няма да направи и крачка назад от тази позиция.

Премиерът на южната ни съседка отбеляза, че нарастващото напрежение в Източното Средиземноморие и Егейско море не е изненадващо.

"Отдавна сме предвидили тези ходове, затова работим интензивно по план, така че страната да отговори на подобни действия с подходящи съюзи", заяви Ципрас.

Той изрази задоволство от позициите на Вашингтон и Брюксел по темата, като подчерта, че се разглежда възможността от предприемането на конкретни мерки срещу Турция

Междувременно стана ясно, че външният министър на Гърция Йоргос Катругалос е обсъдил със съветника на Белия дом за национална сигурност Джон Болтън продължаващите действия на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър.


Още от