Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинските медици подават оставки, ако управляващите не отговорят на исканията им

| обновено на 20.06.19 в 10:53
Снимка: архив

Днес е последният ден от едноседмичните едночасови ефективни протести на медицинския персонал в общинската болница във Видин. Те поставиха ултиматум на управляващите, че ако не се съобразят с исканията им, ще последва колективна оставка. В момента върви подписка по отделенията за подаване на колективни заявления за напускане. Това предупреждение беше отправено в началото на протеста - на 13 юни, с който работещите в общинската болница "Света Петка" провеждат ефективни едночасови протести заради неизпълнените искания за достойни условия на труд и заплащане.

До момента няма отговор от управляващите на исканията за достойни условия на труд и заплащане на медицинския персонал. Това каза председателят на дружеството на професионалистите по здравни грижи в болницата Диана Богомилова:

„Продължаваме. Смятаме да увеличим времето на ефективни стачни действия. По един на смяна сме. Крайно недостатъчни – и за работа, и за стачки, и за нищо. Просто сме неефективни за момента. Здравната ни система не работи. Цели отделения ще подадем молби за напускане. Ако нашите искания не бъдат удовлетворени, и не получим двете минимални работни заплати, и останалите искания в нашата декларация, продължаваме“.

Медицинските сестри настояват за спазване на колективния трудов договор и възнаграждение от две минимални работни заплати.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени