Eмисия новини
от 17.00 часа

Стават известни двамата финалисти за лидер на британските тори

Финансовият министър Хамънд предупреди за необходимост от план Б, защото Брекзит без сделка ще навреди сериозно на икономиката

| обновено на 20.06.19 в 15:37
Борис Джонсън и Тереза Мей
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Саджид Джавид отпадна в четвъртия кръг на гласуване за лидер на Консервативната партия. След последното гласуване днес ще станат ясни и имената на двамата финалисти, един от които ще наследи Тереза Мей като партиен лидер и премиер на страната. 

В надпреварата до последно останаха тримата кандидати, които предварително бяха сочени за фаворити. Борис Джонсън получи 157 гласа, на второ място е Майкъл Гоув – 61,  трети е Джереми Хънт – 59, а последният Саджид Джавид със 34 гласа отпадна. Новината от гласуването е, че за първи път Майкъл Гоув е подгласник на Борис Джонсън. 

Интересно ще бъде дали и при последното гласуване Гоув ще запази тази втора позиция, която ще му гарантира битка на финала срещу Борис Джонсън. 

Какви политически маневри ще се отиграят преди гласуването, къде ще отидат гласовете от Джавид и дали ще има някакво предварително анти-Борис споразумение ще стане ясно около 20.15 българско време, когато се очаква да бъдат обявени резултатите. 

За първи път от началото на гласуването, имаше две невалидни бюлетини при гласували общо 313 депутати.

Новият лидер обаче ще бъде излъчен при гласуване след месец не само от депутатите, както бе досега, а от всички членове на Консервативната партия, което не гарантира, че ще се повтори вотът от гласуването на депутатите.

При гласуването снощи отпадна Рори Стюърт, смятан за по-различен от останалите кандидати с по-реалистичните си виждания. Той сподели пред медиите, че е разочарован и че очевидно неговата партия не е готова да чуе посланието му за Брекзит и становището, че излизането от ЕС без сделка ще бъде катастрофално.

„Изглежда вече си подписах оставката“, допълни Рори Стюърт, който не смята да служи в кабинет на Борис Джонсън поради различията им за Брекзит.

Точно заради Брекзит министърът на финансите Филип Хамънд предупреди днес, че който и да стане следващ премиер трябва да има план Б, защото напускане на ЕС без сделка ще навреди сериозно на икономиката. Хамънд ще изложи вижданията си на бизнес-вечеря в Лондонското сити, но съдържанието на неговата реч вече бе разпространена в медиите. Той предупреждава, че ако няма сделка, това ще погълне заделените досега близо 27 милиарда паунда за Брекзит, които иначе биха могли да бъдат използвани по-мъдро от следващия премиер.

Филип Хамънд е убеден, че кандидатите трябва да имат план Б. Ако нямат такъв план може да се наложи втори референдум, за да се излезе от парламентарната криза. Освен това Хамънд полива със „студена вода“ щедрите обещания на кандидатите за разходи и съкращаване на данъците.

„Гардиън“ твърди, че намесата на Хамънд е предизвикана от шокиращо ново проучване на YouGov сред членове на Консервативната партия, което показва, че 63% искат Шотландия да напусне Обединеното кралство, а 59% са готови да загубят Северна Ирландия в името на Брекзит. Повече от 60 на сто са заявили, че готови да понесат значителни щети за британската икономика.

Още от