Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма да бъдат закривани малките пощенски станции

БСП, ДПС и ОП гласуваха против предложението на ГЕРБ пощенските клонове в селища до 800 жители да бъдат закрити

| обновено на 20.06.19 в 11:15
Снимка: БГНЕС

Няма опасност от закриване на малките пощенски станции. Това стана ясно след като БСП, ДПС и ОП гласуваха против предложението на ГЕРБ пощенските клонове в населени места с по-малко от 800 жители да бъдат закрити.

Първоначалното предложение бе пощенските оператори да поддържат най-малко една стационарна пощенска станция в населените места с население от 800 до 15 хиляди жители. Депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов поясни:

"След 2026-а година на конкурентен принцип ще се определи новият оператор, може отново да е "Български пощи", но към момента "Български пощи" са задължени да извършват универсалната пощенска услуга и към момента имат право да закриват пощенски станции, но те не са го направили. Предполагам, че няма да го направят и за в бъдеще".

Опасенията, че малките населени места ще останат без пощенска услуга, дойдоха и от коалиционните партньори и от опозицията. Емил Димитров от "Обединени патриоти":

"На практика с тази промяна в текста ние окончателно ще ликвидираме пощите, само че във времето, не днес и не сега".

Павел Шопов от "Атака":

"Целта обаче тука е да се пробие мисленето на хората, да бъдат обречени клоновете в малките места и оттук нататък да започнат да се готвят за закрила".

И Дора Янкова от БСП:

"Това не е популизъм и никой от нашата група не иска да направи популистко действие. Ние казваме, че има проблем, и че не искаме този проблем да се доразвива, а вие казвате, ей сега могат да ги закрият, че как ще ги закрият".

Така предложението беше отхвърлено.

Измененията в закона предвиждаха най-малко една пощенска станция в населените места с население от 800 до 15 хиляди жители, най-малко две стационарни пощенски станции в местата с над 15 хиляди жители и най-малко по една стационарна пощенска станция на всеки следващи 20 хиляди жители.

Изпълнителният директор на "Български пощи" Деян Дънешки увери днес в интервю за БНТ, че няма да бъдат закривани пощенски станции по места и хората ще бъдат обслужвани както досега.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени