Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Водещи американски банки вече очакват намаляване на лихвите на Фед през юли

Водещи американски търговски банки вече прогнозират намаляване на основната лихва на Федералния резерв още на следващото заседание в края на юли, визирайки вчерашното изявление на централната банка на САЩ след края на редното ѝ заседание.

Анализаторите на Goldman Sachs Group очакват, че Фед ще понижи основната американска лихва с 0,25% на заседанието си през юли и с още 0,25% на заседанието през септември.

Това представлява сериозен обрат от страна на Goldman Sachs, чиито икономисти обявиха на 16-ти юни, че препятствието за намаляване на лихвените проценти е "по-високо, отколкото очакват мнозина".

От своя страна Morgan Stanley прогнозира, че Фед ще намали лихва с цели 0,5% на следващото си заседание през юли. Банковите анализатори посочиха, че Федералният резерв може да използва изявлението си след юлското заседание, за да сигнализира за възможни по-нататъшни съкращения, ако понижението с 50 базисни пункта не се окаже достатъчно, за да компенсира рисковете в низходяща посока пред икономическата перспектива на САЩ.

След края на вчерашното заседание на Фед доходността на 10-годишните американки държавни облигации се понижи под важното ниво от 2,0% за пръв път от ноември 2016-а година.

Фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, пък вече оценяват вероятността за три съкращения на американската лихва до края на годината. Федералната фондова лихва в момента е в диапазона между 2,25% и 2,50%. Фючърсите вече оценяват на 100% вероятността за намаляване на федералната фондова лихва през юли, като шансовете за понижение с 0,25% до диапазона 2,0% - 2,25% се оценяват на 67,7%, а тези за две намаления на лихвените ставки до диапазона 1,85% - 2,00% - на 32,3 процентни пункта.

Спадът на доходността продължава и на днешния европейския дългов пазар, където доходността на 10-годишните германски облигации се понижава с 3 базисни пункта към -0,316%, тествайки рекордното дъно от по-рано тази седмица около -0,329%.

Доходността на 10-годишните испански книжа пък удари ново историческо дъно от 0,36% (спад с 4,5 базисни пункта в рамките на деня).


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна