Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЯЦБ запази лихвите непроменени, но също сигнализира за възможно по-нататъшно разхлабване на паричната политика

Японска централна банка

Японската централна банка запази без промяна прекалено стимулиращите си парична и лихвена политики и потвърди, че лихвените ставки ще останат рекордно ниски поне до пролетта на 2020-а година, цитирайки несигурността относно ескалацията на търговското напрежение между САЩ и Китай, както и влиянието от предстоящото повишаване на потребителския данък.

На редовното заседание в четвъртък бордът на директорите на ЯЦБ гласува със 7 на 2 гласа за запазване на основната краткосрочна лихва на ниво от -0,1% и потвърди целта за стабилизация на доходността на 10-годишните държавни облигации близо до нулата.

ЯЦБ запази без промяна и досегашния размер на програмата за покупки на облигации, известна като "качествени и количествени улеснения", на годишно ниво от 80 трлн. йени.

Централната банка посочи като основни рискове пред икономическите перспективи на Япония макроикономическите политики на САЩ и тяхното въздействие върху световните финансови пазари, последиците от протекционистките ходове, представянето на икономиките в развиващите се страни и износителите на стоки като Китай и несигурността около Брекзит.

Рисковете в посока надолу по отношение на икономиките зад граница вероятно ще бъдат значителни и е необходимо да се следи отблизо тяхното въздействие върху корпоративните настроения и настроението на домакинствата, предупреди ЯЦБ.

Шефът на централната банка Харухико Курода изрази готовността си да увеличи стимулите, тъй като наличните глобални рискове влошават икономическите перспективи. Така той се присъедини към намеците от страна на ЕЦБ и на Федералния резерв за допълнително разхлабване на паричните и лихвени политики.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени