Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руснаците питат

БНР Новини
Протестиращи държат в ръцете си плакати, на които пише „Аз съм (ние сме) Иван Голунов“, по време на шествие в подкрепа на арестувания журналист Иван Голунов.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Русия наричат безпрецедентна реакцията на гражданското общество и журналистическата гилдия на задържането, по обвинение в притежание и разпространение на наркотици, на разследващия журналист и кореспондент на сайта „Медуза“ Иван Голунов.

Освобождаването на журналиста доведе до публикации в списание „Огоньок“ и други издания за наркопрестъпленията в Русия, на реакции срещу фабрикуването на фалшиви криминални дела и срещу журналисти, повдигна се глас за реформа на правоохранителните органи. Чуха се и коментари, че случаят на Голунов е използван от либералните медии за повишаване на рейтинга им. Други пък казаха, че делото му предвещава края на „Златния век“ на руската разследваща журналистика.


Впрочем руското гражданско общество е изправено пред ситуация, както казва Иван Голунов пред журналистката Ксения Собчак, при която „властта се защитава от нас, а ние – от властта. И помежду ни няма диалог“.


Ден преди митинга, организиран в Москва, коментираме с кореспондента на БНР в руската столица Ангел Григоров и с Антон Карлинер, съпредседател на Профсъюза на журналистите и работещите в СМИ на Русия, защо случаят с Антон Голунов не е просто приключил с неговото освобождаване. Какво питат и искат руснаците?



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени