Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Община Варна осигурява домашна помощ за близо 500 възрастни хора

Снимка: Петя Генова

Община Варна ще осигури домашна подкрепа за близо 500 възрастни хора над 65 години, които имат проблеми със самообслужването или са с увреждания, съобщи днес кметът Иван Портних. Финансирането за новата услуга - малко над 1,1 млн. лева, е осигурено по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси".

Клиентите, включени в проекта, който е с продължителност две години, ще могат да разчитат на почасови услуги. Те ще получават съдействие за приготвяне на храна, купуване на лекарства, прием на медикаменти или рехабилитационни процедури.

Освен това ще има бъде предоставяна и административна помощ при изготвяне на документи за явяване пред ТЕЛК, за социални помощи или някоя институция. Включването в програмата ще става чрез насочване от личните лекари, от специалисти по извънболнична помощ или чрез общинските служби.

Броят на социалните услуги, които предоставя община Варна, вече достига 59, допълни Портних. По думите му предстои да заработят още два центъра - за хора с деменция и за хора с множество увреждания.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна