Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България надгражда мрежата суперкомпютри в ЕС

В България благодарение на суперкомпютрите се правят метеорологични прогнози за три дни, които са супер точни. И това става по два пъти всеки ден – така се актуализират данните. Това съобщи в предаването "12+3" проф. Светозар Маргенов от Института по информационни и комуникационни технологии при БАН.

"Цената по времето на премиера Станишев е била 5 млн. евро, сега е 18 милиона. Преди този период машините бяха ембаргови и не се продаваха." 

Цените на суперкомпютрите не се намаляват. Няма как да се очаква след 10 години да си купим по-евтини компютри, се разбра от разговора с проф. Маргенов.

С новата машина България ще надгради действащия национален суперкомпютър. Той ще е част от мрежата на Европейските суперкомпютри. 

"България трябва да направи сериозни технологични пробиви, ако иска сериозно технологическо развитие. Тя трябва да създава високотехнологични продукти."

Проф. Маргенов обясни, че суперкомпютрите работят не повече от 6 – 7 години, защото се амортизират и не са енергийно ефективни.

Цялото интервю с проф. Светозар Маргенов чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна