Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Флашмоб "Танцувай за ненасилие в училище" в София

Режисьорът Възкресия Вихърова
Снимка: БНР

В 20 часа днес в парк „Възраждане“ в София ще се проведе инициативата „Танцувай за ненасилие в училище“. Автор е режисьорът Възкресия Вихърова. Ще бъде представен танцов спектакъл, който е част от по-голям проект.

„Това е една платформа, която беше замислена преди четири години. Официално беше обявена преди една година. Платформата се нарича „Артисти за ненасилие“ и е една инициатива - както моя, така бих казала и на Университетски театър на Нов български университет, който е и домакин на тези проекти, които правим и на тази цялата инициатива. Досега са произведени два големи спектакъла. Казвам големи, единият от тях е за насилието върху жени, който има над 40 представление и другият, който през април имаше в рамките на „Пловдив 2019“ своя премиера и се нарича "Историята ти в мен", което е за насилие в училище", каза Възкресия Вихърова в предаването „Преди всички“ на програма „Хоризонт“.

„Това, което играем довечера или представяме довечера е един голям автономен танцов фрагмент от последния спектакъл „Историята ти в мен“, като интересното в този случай е, че всички хора, които участват в него от една страна са студенти и млади артисти свързани с НБУ, от друга страна са представители на феномена нулевото поколение.“

Нулевото поколение са хората родени от 1990 до 1999 година.

„Това са децата, които се родиха и се създаваха по време на така най-усилното време на прехода и се смята, че върху тях ще се стовари основната криза, която трябва да се преодолее- екзистенциална, социална, криза на доверието. И за мен беше много голямо откритие да видя, че студентите ни, които завършват голяма част от тях дипломанти са представители на това нулево поколение и аз им дадох думата. Те са обект на проучване и същевременно са част от най-младата част от носителите на тази платформа и на представлението, което направихме за ненасилие в училище."

„Бих казала, че от хуманистична гледна точка моята рефлексия и дразнимост се повиши, от артистична гледна точка продължавам да вярвам, че изкуството в различни форми трябва да се занимава директно със социални проблеми.“

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна