Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

АЦБ запази лихвата от 0,75%, но предупреди за нарастване на вероятността от Брекзит без сделка

Английската централна банка запази основния си лихвен процент непроменен, но в същото време изрази предпазливост, че растящите търговски напрежения могат да влошат перспективите пред световната икономика и предупреди за нарастване на вероятност от Брекзит без сделка (излизане на Великобритания от ЕС без двустранно споразумение).

Въпреки това АЦБ потвърди, че очаква бавно повишаване на лихвените ставки през следващите две-три години, ако плановете на Великобритания за напускане на ЕС вървят гладко. Това отличава Английската централна банка от останалите водещи централни банки, след като през последните дни ЕЦБ и Федералният резерв сигнализираха, че очакват да облекчат паричните и лихвените си политики през следващите месеци, ако световната икономика загуби възходящата инерция.

След края на редовното си заседание АЦБ заяви, че и деветимата членове на борда на банката са гласували единодушно за запазване на основната британска лихва на ниво от 0,75%.

Централната банка също така реши единодушно да остави без промяна и размера на програмата за покупки на държавни облигации на стойност 435 млрд. паунда и на покупките на корпоративни облигации за 10 млрд. паунда.

"От предишното заседание насам краткосрочните данни като цяло са в съответствие с майския доклад, но низходящите рискове за растежа са се увеличили", се казва в днешното изявление на АЦБ, като се отбелязва "засилващото се напрежението в търговията" и "увеличаващата се вероятност от Брекзит без сделка".

В същото време АЦБ намали прогнозата си за растежа на британския БВП през второто тримесечие до нула от предишна оценка за повишение с 0,2 на сто.

"Комитетът по парична политика обаче продължава да преценява, че ако икономиката се развива до голяма степен в съответствие с прогнозите в "Инфлационния доклад" на АЦБ от месец май, които включват предположението за плавен и контролиран Брекзит, ще бъде подходящо продължаващо постепенно затягане на паричната и лихвена политика през прогнозния период, за да се върне инфлацията устойчиво към целевото ниво от 25", допълни Английската централна банка.

АЦБ отново подчерта, че британските икономически перспективи са свързани до голяма степен с планираното излизане на Великобритания от ЕС, което трябва да стане факт до 31-ви октомври тази година.

Според редица икономисти и анализатори Брекзит без сделка най-вероятно ще предизвика сериозни смущения в британската икономика, което ще затрудни лихвените планове на АЦБ.

В тази връзка Английската централна банка посочи след края на заседанието, че е готова или да намали, или да повиши лихвите при такъв сценарий, в зависимост от това как би реагирала икономиката на Брекзит без сделка.

Британската лира парира част от солидното си възходящо движение спрямо долара и еврото като реакция на днешното решение на АЦБ да остави лихвите непроменени и да изрази притеснения относно нарастване на вероятността за Брекзит без сделка. За разлика от ЕЦБ и Фед обаче, Английската централна банка запазва прогнозата си за постепенно затягане (повишаване) на лихвите през следващите две до три години, което може да ограничи негативната днешна реакция на паунда.

След решението на АЦБ британската лира отстъпи от сутрешния 8-дневен връх около 1,2725 щатски долара и вече се търгува около 1,2690 нивото, но все още поскъпва в рамките на деня с 0,4%. В същото време еврото нарасна с с 0,36% към 0,8915 пункта, след като снощи единната европейска валута удари 7-дневно дъно около 0,8872 нивото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна