Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вишеградската четворка подкрепи Мишел Барние за председател на ЕК

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние може да разчита на подкрепата на Вишеградската четворка (Полша, Словакия, Унгария, Чехия) за поста председател на Европейската комисия, стана ясно днес в Брюксел. 
Мишел Барние е сред кандидатите, които можем да подкрепим, заяви на пресконференция в Брюксел преди началото на днешната среща на върха Гергей Гуляш, началник на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан. 
Лидерите на ЕС търсят компромисно решение за ръководните постове в общността, след като стана ясно, че Франция и Германия се разминават в мнението си за водещите кандидати. Канцлерът Ангела Меркел все още подкрепя водещия кандидат на ЕНП Манфред Вебер, но френският президент Еманюел Макрон е категорично против неговата номинация. 
Така Мишел Барние, който преговаряше от името на ЕК с Великобритания за Брекзит, се оказа един от възможните варианти за наследник на Жан-Клод Юнкер. Компромисът трябва да отговори както на изборния резултат, така и на географския принцип и на принципа за равнопоставеност на половете.
"Предпазлив оптимизъм" изрази председателят на Европейския съвет Доналд Туск, натоварен да постигне споразумение между държавните лидери и Европарламента след европейските избори. Франс прес припомня, че тримата водещи кандидати - Вебер от ЕНП, Тимерманс от социалистите и Вестагер от либералите, не успяват да съберат мнозинство в ЕП в своя подкрепа.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени