Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германски самолетни екипажи призовават за серия от стачки в "Луфтханза" през юли

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Организацията на независимите летателни екипажи на Германия (UFO) обяви в четвъртък, че ще стартира поредица от стачки през юли срещу "Дойче Луфтханза" (Deutsche Lufthansa) и нейните дъщерни авиокомпании като част от по-широк спор с германската авиокомпания относно заплащането на труда.

Организацията UFO заяви, че гласуването за стачка ще бъде проведено първо в дъщерните дружества на "Луфтханза" - Eurowings и Germanwings още през следващата седмица. След като синдикатът финализира исканията си за заплати, ще се проведе гласуване и за стачни действия в компанията-майка "Луфтханза".

Организацията на независимите летателни екипажи е профсъюз на членовете на пилотните в Германия и представлява над 30 хиляди членове в цялата страна. Съюзът заяви, че за последно се е срещнал с ръководството на "Луфтханза" през февруари, докато от компанията посочиха през миналия петък, че всички разговори с UFO са приключили.

"Луфтханза" успя съзнателно да ескалира споровете със своите служители за заплатите против всякакви възможни причини и интереси на акционерите", каза заместник-председателят на профсъюза Даниел Флохр. "Окончателното отхвърляне на всички дискусии с UFO е само върхът на айсберга", допълни той.

Първите гласувания със стачка ще се проведат в началото на следващата седмица и ще продължат две седмици. Профсъюзът UFO съобщи, че ще назове първите конкретни дати на стачка, които ще се провеждат през юли, след приключване на гласуването.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени